Ce sete triathlon ul?

Primul eveniment modern inot / ciclism / atletism numit  triathlon s-a desfasurat in California pe 24 septembrie 1974.

Triathlonul este un sport care consta din inot, ciclism si alergare

De fapt, putem  vorbi aici despre o a patra disciplina – Tranzitiile între cele trei discipline. Sport inventat în Hawaii, la sfârsitul anilor 1970, s-a dezvoltat pe distante diferite, de la curse supersprint, care sunt de peste 20 de minute la IronMan curse care dureaza mai mult de 7 ore.

De asemenea, sub denumirea de Triathlon veti gasi curse cum ar fi: Duathlon (alergare / ciclism / alergare), Cross-Duathlon (alergare / mountain bike / alergare), Aquathlon (alergare / înot / alergare) si Winter Triathlon ( alergare montana / mountain bike / schi).
Pe distante lungi triathlon

În functie de distante putem distinge 3 categorii de triathlon: triatlon pe distanta scurta – drafting, triathlon pe distante scurte non-drafting si triathlon pe distante lungi. Fiecare dintre aceste categorii vor fi descrise mai jos.

Triathlon pe distanta lunga:

În general, aceasta categorie consta din urmatoarele distante:

– IronMan  (3,8 km înot/180km bicicleta/42, 2 km de alergare)
– Campionatul Mondial pe distanta lunga (4km înot/120km bicicleta/30km alergare)
– ½ IronMan (1,9 înot/90km bicicleta/21,1 km alergare)

Triathlon pe distanta scurta:

Termenul de “scurt” se refera la toate distantele mai scurte de ½ IronMan. Cele mai frecvente distante scurte sunt:

–  Distanta Olympica  (1500m înot /40km bicicleta/10km alergare)
–  Distanta Sprint (750m înot/20km bicicleta / 5km alergare)

De obicei, o cursa pe distanta olimpica este câstigata în 1.40-2 ore maxim pentru barbati si aproximativ 10 minute mai mult pentru femei, în functie de traseu. Proba Sprint dureaza aproximativ jumatate din timp.

Drafting înseamna ca este legal sa pedalezi chiar in spatele altei persoane, ceea ce  înseamna ca aceasta cursa devine foarte diferita de toate celelalte. Drafting-ul a fost introdus în anii 1996-1997 ca o cerinta din partea CIO(Comitetului Olimpic International) pentru ca triatlonul sa ajunga sport Olimpic. Ei au crezut ca in acest fel, organizatorii vor face concursurile  usor de urmat de catre multimile de spectatori si telespectatori.

Toate competitiile internationale de triatlon internationale, cum ar fi Jocurile Olimpice pe distante scurte, Campionatele Mondiale, Campionatele  Europene si concursurile de Cupa Mondiala sunt acum de tip Drafting. Faptul ca toate aceste concursuri sunt legal drafting inseamna ca a inota excceptional de bine este o conditie prealabila pentru a concura la un nivel ridicat. Ca  triatlonist, daca nu esti in masura sa scoti un timp de  17min30sec pe 1500m intr-un bazin de inot de 50m, v-a fi foarte greu devii competitiv la nivel international. De obicei, la inceputul cursei se formeaza un grup cu cei mai rapidzi inotatori, care lucreaz? împreun? pentru a men?ine distanta fata de restul grupului. Daca nu sunteti în grup, este dificil de a lucra de unul singur pentru a ajunge in fata. Pe de alta parte, o multime de oameni, cred ca pot evada din grup la proba de bicicleta, si pe un utraseu plat fara prea multe viraje sau pante, este adevarat. In acest caz, poti fi suficient de norocos ‘prinzi’  roata cuiva cea mai mare parte din drum. Cu toate aceste, de-a lungul anilor s-a constatat o trecere progresiva  spre trasee mai dificile si mai delurose, precum si multi dintre cei mai puternici biciclisti, tind sa ingreuneze proba, accelerand la iesirea din curbe cat si pe dealuri. In acest fel, cicli?tii mai slabi sunt pedepsiti pentru ca ei vor fi irosit mai multa energie pentru a mentine pozitia din grup. Proba de alergare este cea la care se decide invingatorul aflat de regula in primul grup la terminarea probei de bicicleta insa, uneori, alergatorii buni din grupul doi sau trei pot concura pentru o pozitie pe podium. Ca triatlonist v-a trebui sa fi capabil sa alergi sub 30 minute cei 10 km(in antrenament) pentru a avea o sanse de a castiga un campionat international sau cupa mondiala de triatlon. Pentru femei, timpul va fi de aproximativ 34-35 minute.

Tacticile din competitiile Draft difera foarte mult de  cele Non-Draft. Aici v-a trebui sa adaptezi tactica in timpul cursei si sa iei decizii rapide cand este necesar. Este un mare avantaj sa iti cunosti adversarii cu punctele slabe, punctele forte  cat si tacticile lor pentru a putea descifra rapid situatiile din grup si a actiona. In multe situatii, pot exista aliante tacite intre sportivii fata de care ai mai multa simpatie decat altii. De exemplu, eu am invatat din partea cui sa astept ajutorul pentru a recupera sau a prelua conducerea unei curse, daca nimeni altcineva nu o v-a face eu voi fi acela. Este aproape imposibil sa stabilesti tactica inaintea cursei pentru ca actiunea aproape  niciodata nu v-a decurge conform planului.

 

Comments are closed.

Call Now Button